Богдан Брожина: «Пацієнти після лікування підіймають голову високо та посміхаються широко».

Брожина Богдан – лікар-стоматолог-хірург та ортопед з м. Києва, який має великий досвід роботи з важкими комплексними пацієнтами. В інтерв’ю для нас він розповів про те, що йому допомагає працювати в нинішніх умовах, де беруться сили та натхнення, а також як коректно спілкуватися з пацієнтами-військовими.

Богдане, як давно Ви працюєте з Dental Help UA?

Команда клініки «Exclusive Q’Dent» долучилася до програми ще два роки тому. Це було нагальною потребою для допомоги нашим захисникам та захисницям. Як фахівець, я розумів, що повинен робити щось важливе та корисне для наших військових.

Потенційних пацієнтів-військових багато. Якими критеріями Ви керуєтеся при виборі військового для лікування?

Клініка «Exclusive Q’Dent», у якій я працюю, з самого початку намагалася лікувати всіх, хто потребував допомоги в рамках програми Dental Help UA. З часом популярність фонду зростала, а пацієнтів з потребами в реабілітації зубо-щелепної системи ставало все більше. Після змін критеріїв фонду, ми з командою визначили для себе два вектори роботи: перший – тотальні реабілітації на імплантах, другий – комбінована реабілітація на зубах та імплантах, де без протезування наявних зубів неможливо успішно завершити лікування. Більшість пацієнтів, які проходили реабілітацію в двох вище наведених категоріях, мали тяжкі поранення та як ніхто потребували відновлення зубо-щелепної системи.

Що особисто для Вас як для фахівця є цікавим у процесі роботи з військовими?

Процес тотальної реабілітації – довготривалий і кропіткий. З одним пацієнтом, як правило, ми працюємо до півроку. Виготовлення тільки одного протезу зазвичай займає від місяця часу. Інколи є потреба в залученні партнерів. Для прикладу, для виготовлення титанових шаблонів ми залучаємо українську компанію “3Д МЕТАЛ ТЕХ”, яка спеціалізується на виготовлені титанових виробів. Без них надскладні реабілітації були б нездійсненими. Найважливішим є те, що Dental Help UA відкриває можливості допомогти українським  захисникам, надаючи найкращі в світі матеріали. Наша команда, працюючи з ветеранами, отримує унікальний професійний досвід – унікальний у світовому масштабі, адже маємо справу з наймужнішими людьми у світі.

У кожного ветерана своя, часто складна історія. Чи легко Вам спілкуватися з такими пацієнтами?

Майже кожен військовий розповідає нам про себе, своє поранення чи ділиться важливими для нього спогадами. Часто це щемливі теми, пов’язані з втратами, жорстокими подіями, тому в спілкуванні важливо побудувати довіру та надати моральну підтримку. Наразі ми всі переживаємо хвилюючий час, але наші військові вразливіші за будь-кого іншого, суспільство має це розуміти і вміти толерантно спілкуватися з ними.

Де берете внутрішні ресурси на те, щоб рухатися далі? Адже війна, як ми бачимо, це марафон…

Якщо робота хоббі, а не просто фах, то мати змогу працювати під час війни, виконувати свою роботу – це розкіш, найвище благо. Окрім того, мене особисто дуже заряджають волонтерські ініціативи, коли ти можеш робити корисну справу на основі своєї професії. Крім того, я вважаю, що стоматологічній спільноті слід більше включатися, об’єднуватися навколо допомоги ветеранам. Потреба в стоматологічному відновленні захисників зростає з кожним днем, тому більше кваліфікованої допомоги, більше фінансової підтримки партнерів – пріоритет номер 1 наразі!

Що вважаєте основним результатом своєї роботи в рамках проєкту «Поверни усмішку Герою»?

Після тотальної реабілітації пацієнти змінюються, вони наче розквітають, набувають легкості, навіть у своїх рухах, наче літають – це просто інші люди! Пацієнти після лікування підіймають голову високо та посміхаються широко! Це і є найкращий результат роботи! Слава Україні!