«Поверни усмішку Герою» в обличчях. Валерія Сень. Харків-Київ

У кожної клініки і в кожного лікаря, який залучений у проєкт БФ Dental Help UA з відновлення усмішок ветеранів, своя унікальна історія у цій війні, яка триває вже 10 років. Для Валерії Сень та її сестри Софії і, за сумісництвом бізнес-партнерки, 24 лютого 2022 року ознаменував новий професійний досвід і новий рівень самоусвідомлення.

З початком військових дій на Харківщині, клініка, де на той час працювала Валерія, тимчасово перестала приймати пацієнтів – усі або виїхали з міста, або вирішили залишатися вдома. З команди клініки кількістю 50 осіб в Харкові залишилося лише четверо, решта покинули місто. Сама ж лікарка переїхала до батьків у заміський будинок, а сестра – до батька в лікарню, де він працював. “У приватному будинку родини мешкало тоді вісімнадцятеро людей, часто доводилося спускатися до підвалу, – згадує Валерія. – Вже за десять днів невизначеності з’явилося бажання діяти, і ми повернулися до роботи. Люди знаходили людей, пішки приходили до клініки лікувати зуби, адже в Харкові було дуже мало стоматологічних закладів, які відкрилися. В день приймали по 14-15 осіб, запит на лікування був високим, було багато військових».

Восени 2022 року після обстрілу центру стався блекаут. Саме тоді одна із ракет влучила позаду будинку, де була розташована клініка, у якій працювали Валерія Сень з сестрою. «Саме в той момент прийшло розуміння, що все швидко минає, і не можна відкладати плани на потім, що ця війна надовго і потрібно втілювати задумане сьогодні», – ділиться Валерія.

Таким реалізованим задумом стало відкриття Валерією та Софією власного стоматологічного кабінету  Ocean Dental Office у Харкові. Валерія та команда активно лікували ветеранів в рамках проєкту «Поверни усмішку Герою» від Dental Help UA, до якого долучилися ще з самого початку заснування фонду – травень 2022 року. «До нас зверталися і вже знайомі військові, також з’являлися нові, які приходили ставити імпланти, – каже лікарка. – Найголовніше для хлопців – відчувати турботу, що їх цінують і не забувають, у тому числі, за допомогою програми фонду. Усього ж за весь період співпраці з Dental Help UA пролікували більше десяти захисників».

Втім, останні воєнні події на харківському напрямку та зміни у соціальній поведінці мешканців-цивільних, змусили Валерію з сестрою змінити подальші професійні задуми. «В Харкові на сьогодні люди живуть одним днем, так само і будують плани. Якщо це стоматологія, то звертаються з гострим болем, а якісь складніші маніпуляції не розглядають», – зазначає Валерія. Зваживши усі фактори, сестри з частиною команди вирішили релокувати бізнес до Києва. «Порівняно з Харковом, у столиці більш безпечно наразі, є ландшафт, щоб працювати і розвивати бізнес. І, звісно ж, робити більше для захисників і ветеранів», – розповідає лікарка. А поки Валерія та Софія працюють над оформленням усіх дозволів для відкриття клініки, паралельно виступають амбасадорами Dental Help UA, розповідаючи колегам про можливості, які відкриває фонд.

«Нам, як галузі, і як суспільству, варто бути уважними до ветеранів – розуміти, коли потрібна психологічна підтримка, як правильно її надати, до кого звернутися за порадою… які теми варто підіймати у діалогах з військовими, яких краще уникнути. Між цивільними і військовим наразі прірва, тому майбутнє – за екосистемою, у якій поєднані фахівці-лікарі, психологи, соціальні інституції з адаптації ветеранів. Сильні у колі своїх», – резюмує Валерія Сень.